De 20-20-2-regel

Bijziendheid

Heeft je kind moeite om scherp te zien? Ondervindt het last bij het spelen? Of kan het zich moeilijk concentreren op school? Misschien is je kind dan bijziend.


Bijziendheid – of myopie – is een afwijking in de manier waarop het licht het oog binnenkomt. Is de oogbol te lang of het hoornvlies vervormd, dan vallen de lichtstralen voor het netvlies samen en niet op dat netvlies. Het resultaat: moeite om scherp te zien in de verte. Met een bril op minsterkte wordt dat probleem succesvol aangepakt.

Een gezonde levensstijl is belangrijk. Hou daarnaast ook het zicht van je kind in de gaten, zeker als bijziendheid in de familie voorkomt.

Vroegtijdige diagnose

Merk je dat je kind moeite heeft om scherp te zien? Wees er vroeg bij en win advies in bij je oogarts. Zo kan je snel ingrijpen en voorkom je mogelijk ernstige zichtproblemen op latere leeftijd.

Volg de 20-20-2-regel

Houd na elke 20 minuten dichtbij kijken – lezen, computerwerk, gamen, tablet, smartphone – een pauze van 20 seconden. Kijk even zonder focus in de verte, of ga lekker naar buiten, want 2 uur per dag in de buitenlucht is goed voor je ogen.1

Juiste werkomstandigheden

Besteed aandacht aan verantwoorde werkomstandigheden, zoals de juiste verlichting, houding en de aanbevolen werkafstand (meer dan 30 cm). Zo hou je je ogen langer gezond.

Wees alert voor jouw kinderen

Kinderen met myopie hebben vaak ouders die een bril of lenzen dragen. Hebben jij of je partner zelf myopie? Wees dan alert en hou het zicht van jouw kinderen zorgvuldig in het oog tijdens hun ontwikkeling. Onze ogen groeien tot we ongeveer twintig jaar zijn, dus tot die tijd kan je tijdig ingrijpen om een goed zicht te behouden!

Gun je ogen rust

Werk je veel op de computer, kijk je bijna de hele tijd op een korte oogafstand. Dan is het goed voor je ogen om af en toe in de verte te staren zonder te focussen. Je oogspieren kunnen dan ontspannen. Daarom is buiten komen ook zo’n goede zaak. Kinderen mogen best meer buiten spelen, dan kijken ze automatisch in de verte en wisselen ze af tussen kijkafstanden.

Raadpleeg steeds je oogarts als je twijfels of vragen hebt.

Scroll to Top